Hyvällä mallilla: julkisen taiteen hankintatavat Suomessa

 

Taidekilpailu, suorahankinta, rinnakkainen luonnostilaus vai jotain ihan muuta? Kuinka turvataan tasapuolisuus ja avoimuus taiteilijavalintatilanteissa? Lisääntynyt kiinnostus julkisen taiteen tilaamiseen edellyttää taiteen hankintatapojen kehittämistä. Myös uusia, toimivia hankintamalleja nousee jatkuvasti esille. Taide käyttöön -hankkeen, Suomen Kuvanveistäjäliiton ja Suomen Taiteilijaseuran Hyvällä mallilla -seminaarissa perehdyttiin julkisen taiteen hankintamallien nykytilanteeseen ja uusiin suuntauksiin. Videokooste seminaaripäivän puheenvuoroista on kattava tietopaketti taiteen tilaamiseen Suomessa ja Pohjoismaissa. Hyvällä mallilla -seminaari pidettiin Helsingissä huhtikuussa 2019.

 
 
 

Taiteen hankintamalleista meillä ja muualla

Frei Zimmerin toimitusjohtaja, kuvataiteilija Tuula Lehtinen johdattaa puheenvuorossaan julkisen taiteen hankintamalleihin Suomessa ja Pohjoismaissa. Kuinka taidetta tilataan Suomessa ja naapurimaissa? Kuinka taiteilija saa tilaustöitä rakennushankkeissa? Mikä on rinnakkainen luonnostilaus ja kuinka uusi malli tarjoaa mahdollisuuksia taiteilijoille?

 
 
 

Tuusulan Rykmentinpuiston taide

Tuusulan kunnan asemakaava-arkkitehti Jouni Määttä kertoo tavoista, joilla Tuusulan Rykmentinpuiston uudelle alueelle tilataan taidetta. Rykmentinpuiston vetovoimaa halutaan lisätä taiteen avulla, ja käytössä on myös uusia tilaamisen tapoja.

 

Taiteilijana Tuusulan Rykmentinpuiston rakentamisessa

Kuvataiteilija Vesa-Pekka Rannikko kertoo kokemuksiaan Tuusulan Rykmentinpuiston taideohjelmasta. Hän toteuttaa uudelle asuinalueelle Kirjoverkkoperhonen-teoksen kevyen liikenteen väylä Baanan varteen.

 

Taidetta Kujalaan

Taidetta Kujalaan -taidekilpailu toteutettiin Päijät-Hämeen Jätehuolto Oy:n hallituksen päätöksellä noudattaa LATE-lajittelulaitoksen ja sen oheistilojen kaikkiaan 11,5 miljoonan euron laitoshankkeessa prosenttiperiaatetta, jonka mukaan rakentamisen kustannuksista käytetään noin prosentti taiteeseen. Viestintäkoordinaattori Hanna Bergman kertoo, miksi ja miten jäteasemalle tilattiin taidetta.

 

Näin syntyi Timantti

Kuvataiteilija Anu Suhonen voitti Taidetta Kujalaan -kilpailun ja toteutti jäteasemalle Timantti-teoksen. Hän kertoo syntyprosessista ja siitä, miksi jäte on aina kiehtonut häntä.

 

Miten taide tulee Helsinkiin

Helsinki ja valtion taideteostoimikunta ovat Suomen suurimmat julkisen taiteen tilaajat. Helsingissä taiteen kohteet ja teemat ovat moninaisia, ja niiden toteuttamiseen tarvitaan valikoima erilaisia hankintamalleja. HAMin julkisen taiteen päällikkö Taru Tappola kertoo eri tavoista, joilla Helsinki tilaa julkista taidetta

 

Katsaus julkisen taiteen tilanteeseen

Prosenttiperiaate ja julkinen taide elävät nousukautta 2010-luvun Suomessa. Taiteen edistämiskeskuksen erityisasiantuntija Henri Terho kertoo julkisen taiteen kehityksestä, nykytilasta ja tulevaisuudesta Suomessa.

 

Kilpailuasiamiehen avauksia kilpailusääntöihin

Suomen Taiteilijaseuran taidekilpailujen sääntöjä on käytetty Suomessa jo sadan vuoden ajan. Säännöt ovat muodostuneet pitkän ajan kuluessa, ja niitä kehitetään edelleen. Asianajaja, varatuomari Anna Kuusi ja lakimies Aura Lehtonen kertovat taidekilpailujen säännöistä ja niiden kehittämisestä.