Aspa-kodin uusi muraali antaa asukkaille paljon

2_teoskuva_reetta_hiltunen.jpg

Taide käyttöön -valmennukseen osallistunut taiteilija Reetta Hiltunen toteutti kesällä 2019 laajan muraalin Aspa-kotiin Espoossa. Seuraavassa hän kuvailee muraalin syntyvaiheita ja sen merkitystä kehitysvammaisille asukkaille. Jokainen asukas on teoksessa mukana timantin muodossa, ja he ammentavat uudesta maalauksesta virikkeitä ja hyvinvointia.

Osallistuin keväällä Haaga-Helian Taide käyttöön -taidekonsulttien palveluliiketoiminnan valmennusohjelmaan. Samanaikaisesti valmistin 2018 käynnistynyttä muraalihanketta, pääosin kehitysvammaisille palveluasumista tarjoavaan Aspa-koti Stjärnhemiin Espoossa. Olin aiemmin koordinoinut taideprojekteja, kuten maalauspäiviä, nuorille asukkaille. Projektien pohjalta syntyi verhokuosi sekä pelaamista luomallani taidelautapelillä. Yhteistyön myötä tarjosin taidepalveluitani ohjelmasuunnitelmaan, jossa kaavailtiin julkisivun muraalia asuinalueen elävöittämiseksi. Suomen Kulttuurirahaston myöntämä taiteilija-apuraha mahdollisti hankkeen.

 

Muraali integrointiin valmiiseen rakennukseen, mikä edellytti kiinteistönomistajan hyväksynnän, toimenpideluvan sekä seinälevyjen asennuksen maalaukselle (n. 6,5 m x 3 m). Valmisteluissa ja neuvotteluissa oli mukana työpari asukkaiden vanhempia, Aspa-säätiön vastaavia sekä arkkitehti ja urakoitsija levyjen suunnittelussa rakenteisiin. Taiteilijana vastasin muraalin konseptoinnista ja valmistamisesta. Teoksen sijainti on ensimmäisen talon päätyseinä, joka toivottaa tulijat tervetulleiksi ja toimii asukkaille oman kodin maamerkkinä. 

 

Muraali vahvistaa asuinympäristön identiteettiä, ja konseptoinnissa pidin tärkeänä asukkaiden vuorovaikutusta teemaan. Oma puutarha osoittautui yhteisesti tärkeäksi asiaksi. Teoksen puutarhaan he valitsivat oman lempikukkansa sekä Suomen perhosia, jotka esiintyvät muraalissa satumaisina ihmisperhosina. Perhosten kehonkieleen hain inspiraatiota voimistelun liikeradoista, luoden fyysisistä ja psyykkisistä rajoitteista riippumatonta maailmaa. Graafisesti kuvitetut kukat mukailevat timanttien ja jalokivien muotoja. Ajatuksena tähän; jokainen meistä on timantti. Jokainen asukas on läsnä teoksessa timanttina.

 

Toteutin muraalin käsityönä erityisellä spraymaali-sapluuna tekniikalla. Valmistus kesti useita kuukausia. Talonväki pääsi seuraamaan taiteen tekemistä ja he kertoivat sen olleen päivän odotettu kohokohta. Kuvat ovat isossa roolissa asukkaiden vuorovaikutusta, jossa osa kommunikoi viittomilla ja picto-kuvilla. Muraalin selkeät, isot muodot ja kirkkaat värit tukevat sen visuaalista luettavuutta. Olen saanut runsaasti positiivista palautetta teoksen elävöittävästä vaikutuksesta miljööseen. Taide on kantava voimavara, josta voi aina ammentaa uusia virikkeitä ja hyvinvointia. Muraali tuo taiteen osaksi toimintaympäristöä sekä yhteisöä ja katukuvaa.

 

Taide käyttöön -valmennuksen tavoitteeni oli kehittää taidekonsultointia ja sen prosessihallintaa liiketoiminnassani laajemmin. Työpajoissa opin erilaisia toimintamalleja luovan suunnittelun ja rakennusalan yhteistyöstä, josta luennoivat myös vierailevat taide- ja rakennusalan edustajat. Taiteilijana oma-aloitteinen palvelutarjoaminen on usein edellytys hankkeiden synnylle ja sama pätee taidekonsultin työnkuvaan. Valmennus tuki oman palvelukonseptin kehittämistä: hyöty asiakkaalle, brändäys, markkinointi ja myynti. Se rohkaisi yrittäjyyteen; verkostoitumaan ja tarjoamaan uusia ratkaisumalleja. Rakennusalan kanssa toimimisesta opin suunnitteluprosessista tuleviin kohteisiin: tilanne- ja tarvekartoitus, ketä kontaktoida ja milloin. Osallistuvassa työpajassa testattiin suunnittelua käytännössä. Parityönä etsimme taustatietoa kaavoituksesta, jonka sisältöön suunniteltiin ja tarjottiin luova hankekonsepti. Hankkeet esitettiin kuvitteellisessa asiakaskohtaamisessa, jossa pareista toinen toimi palveluntarjoajana (taidekonsultti) ja toinen asiakkaana (kaavoitukset). Myyntikeskustelu kannusti epämukavuusalueelle, kun harjoitus videoitiin Haaga Helian SalesLabissa. Videot analysoitiin yhdessä taideasiantuntija Miisa Pulkkisen palautteen kera. Tiiviin tietopaketin substanssi oli opitun käyttöön ottaminen ja näin tulen tekemään.

Miisa Pulkkinen